· 

Wassen met een ei

Een paar weken geleden stuitte ik op een voor mij nieuw product om te wassen: het wasei. Dit is een kunstof 'ei' met witte en grijze korrels erin, die je zo bij de was kan doen zonder gebruik van wasmiddelen. Dit klonk mij als muziek in de oren: geen gesleep met grote flessen wasmiddel meer, minder afval en een enorme financiële besparing. Wasmiddel is namelijk best duur wanneer je elke dag wel een wasje draait. Het wasei is er in verschillende maten. Met het ei dat ik heb kan je wel 210 keer wassen! De hamvraag is natuurlijk hoe mijn wasei bevalt en of de was lekker schoon en fris uit de machine komt. Lees het hieronder in mijn blog.

 

Ik heb nu een aantal weken met het wasei gewassen, tot vermaak van zoon Teun, en het bevalt me heel goed. Met het wasei kan je tot maximaal 60 graden wassen dus dat is bijna alle was. Alleen de vaatdoekjes was ik wel vaak op 90 graden en daarvoor heb ik gewoon nog een flesje wasmiddel staan. Er zijn waseieren met parfum als bloesem en linnen, maar de variant die ik heb is zonder parfum. Toch ruikt alles fris als het uit de machine komt. Op de verpakking staat aangegeven dat je wel een extra vlekkenspray dient te gebruiken bij hardnekkige vlekken, maar dat valt me erg mee. De meeste vlekken gaan er ook zo uit. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je niet teveel was in de machine doet, want het ei heeft een beetje ruimte nodig. Ik heb dan ook een keer een hydrofiel uit de machine gehaald waar nog wat melkvlekken in zaten, maar verder was alles schoon (ook de slabbetjes).

 

Bij het Eco egg wasei voor 210 wasjes zitten 5 zakjes witte bolletjes en 1 zakje zwarte bolletjes. Je plaatst aanvankelijk 3 zakjes witte bolletjes en de zwarte bolletjes in het ei en na verloop van tijd kan je de witte bolletje aanvullen met de andere 2 zakjes. Ik heb al 1 zakje aangevuld omdat ik het idee had dat er al wat bolletjes op waren, maar toen ik aanvulde bleek dit toch wel mee te vallen. Er gaan wel soms wat bolletjes stuk die dan uit de openingen in het ei vallen. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe vaak je wast, maar met dit ei en de navulzakjes zou je ongeveer een jaar moeten kunnen wassen. Het eco egg kost je maar 13,50 dus dat heb je er al uit in de tijd dat je anders 2 flessen wasmiddel opmaakt.

 

Andere voordelen van het ei zijn dat je geen wasverzachter nodig hebt (gebruikte ik toch al nooit, maar kan wel in combinatie met het ei) en dat het ei veel minder sporen van wasmiddel in het water achterlaat, wat weer beter is voor het milieu. Wil je ook met het wasei gaan wassen, kijk dan op de website levenzonderafval.com en bestel je eigen wasei. Je vindt hier het eco egg wasei in 2 maten en 3 verschillende geuren (waaronder 1x parfumvrij). Daarnaast kan je hier ook de navullingen kopen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0