· 

Plastic soup

Een grote ergernis van mij is de hoeveelheden plastic die ik elke dag tegen kom. Per week gaat er meer plastic afval weg dan ander afval en het is bijna onmogelijk om plastic geheel te vermijden. Gelukkig wordt het plastic wel apart ingezameld (gemeentes kunnen de recycling amper nog aan) en komt er ook steeds meer aandacht voor dit probleem. Plastic is naast klimaatverandering een van de grootste problemen waar we deze eeuw mee te maken krijgen. Ik besteed er graag even aandacht aan, omdat we allemaal kunnen meehelpen dit probleem op te lossen of op zijn minst te beperken.

 

Hoe doe je dit dan als bijna alles wat je tegenkomt in plastic is verpakt? Een aantal jaar geleden alweer werd er besloten dat winkels geen gratis plastic tasjes meer mochten weggeven en dit heeft enorm geholpen. Ook ik was hier destijds licht cynisch over, maar het werkt dus echt zo. Ik heb tegenwoordig standaard een eigen tasje bij me.

 

Wat ik ook bij me heb als ik boodschappen ga doen zijn een paar katoenen netjes waar ik mijn groente en fruit in kan doen. Ik hoef dus geen plastic tasjes meer te pakken in de supermarkt. Als je erover nadenkt is het ook echt belachelijk om iedere keer een plastic zakje te pakken wat je thuis gelijk weggooit. Dit geldt ook voor je boterham. Gebruik je hiervoor nog steeds plastic zakjes of folie? Denk dan eens na over een herbruikbaar tasje of lunchbox.

 

Je kan ook nadenken over welke groente en fruit je koopt.  Zo zit losse sla altijd in een plastic zakje, maar kan je een krop vaak los kopen. Naar de markt gaan ipv de supermarkt kan ook een hoop verpakking schelen, net als de groenteboer, de slager en de visboer. Wordt je echt fanatiek, dan kan je in de bio-winkel meestal silo's vinden voor bijvoorbeeld rijst en pasta. Ik ga hier wel eerlijk bij vertellen dat de supermarkt meestal voordeliger is dan de bio-winkel en dat ik zelf ook nog steeds meestal naar de supermarkt ga, omdat ik met mijn dubbele kinderwagen alleen bij AH naar binnen kom. Desalniettemin ben ik trots op ieder stuk plastic wat ik niet nodig heb. Alle beetjes helpen en bewustwording is de eerste stap.

 

Wat is het probleem van plastic? Het is belangrijk het probleem te kennen om je er echt voor te kunnen inzetten. Plastic heeft als probleem dat het nooit meer verdwijnt en dat het giftige stoffen aan zich bindt. Een groot deel van al het plastic belandt uiteindelijk in zee en wordt onderdeel van de plastic soup. Daar breekt het uiteen in steeds kleinere deeltjes, maar verdwijnen doet het niet. Vissen slikken het in en daarmee dus ook de giftige stoffen. Zo komt plastic dus ook weer terug bij de mens.

 

Wat je ook moet weten over plastic is dat het niet alleen als verpakkingsmateriaal wordt gebruikt, maar ook in veel producten zelf zit. Dit heet micro plastic en zie je terug op de ingrediënten lijst als poly...of nylon. Op deze manier komt het plastic ook in het drinkwater terecht en daarmee in ons lichaam. Probeer dus niet alleen plastic verpakkingen te vermijden of te minderen, maar let ook op je verzorgings- en cosmetica producten. Zelfs in tandpasta zitten soms van deze plastic deeltjes. Wel eens per ongeluk wat doorgeslikt? 

id

Hieronder een lijstje met dingen die je gemakkelijk kunt doen om te minderen met plastic. Kijk ook eens op de website levenzonderafval.nl (daar komen ook mijn boodschappen netjes vandaan) en lees deze blog op loveli voor meer informatie over microplastics.  

 

 • Neem standaard een eigen tasje mee
 • Koop een paar katoenen netjes voor je groente en fruit
 • kies groente en fruit die niet in plastic is verpakt
 • gebruik een wasei ipv wasmiddel (binnenkort meer informatie)
 • gebruik een broodtrommel of broodtasje voor je lunch
 • neem je eigen beker mee als je onderweg koffie gaat halen
 • nee, geen rietjes!
 • dek je kliekjes af met deksels ipv folie
 • doe je boodschappen op de markt of bij de slager, groente en visboer
 • neem eens een kijkje in de bio-winkel
 • let op waar je online besteld, sommige webshops gebruiken idioot veel plastic opvul zakjes

Heb je meer tips, laat ze gerust achter in een reactie onder deze blog!  

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0