· 

Mijn matcha verslaving

Matcha is hip! Drink jij het al? Of heb je geen idee wat het is? Voor mij was het eigenlijk iets waar ik lang op zat te wachten. Ik ken deze speciale Japanse groene thee namelijk al veel langer enzocht jaren geleden al tevergeefs naar de Haëgen Dazs variant. Bij Starbucks ben ik wel eens een matcha frappuchino tegen gekomen, maar alleen in Azië. Ik drink deze thee dan ook niet omdat het hipis, of omdat het een power food is (wel mooi meegenomen), maar omdat ik het met een scheut opgeschuimde melk gewoon ontzettend lekker vind.

Ik ben wel erg blij dat het zo hip is, want anders was ik niet zo snel met dit nieuwe ritueel begonnen. Ik ben matcha als thee weer tegengekomen bij Kenkoshop, waar ze Kissatea verkopen. Ik kreeg een aantal keer een proefverpakking, maar heb lang moeten wachten met proberen vanwege mijn zwangerschap. Wat ik zo leuk vind aan matcha drinken is het hele ritueel van water koken (ok, dat komt bij mij uit de qooker), mijn chawan (dat is een kom speciaal voor matcha) voor te verwarmen en het water te laten afkoelen, dan met mijn bamboelepen de juiste hoeveelheid thee af te meten en deze te zeven, om deze vervolgens met het hete water van ongeveer 80 graden op te schuimen met mijn bamboeklopper. Ondertussen schuim ik ook de melk op in de melkopschuimer en dat duurt net zo lang als ik nodig heb om de thee op te schuimen met de hand. Ik kan natuurlijk alles bij elkaar gooien in de melkopschuimer, maar dan is de lol er vanaf. Dit ritueel is mijn momentje van rust als de kinderen liggen te slapen. Bovendien is het een bron van cafeïne die ik nodig heb, omdat een middagdutje er meestal niet in zit.

Het lijkt misschien een heel gedoe voor een moeder die toch al nergens tijd voor heeft, maar daarom is het juist goed. Je moet er echt even de tijd voor nemen en daarmee neem je ook even tijd voor jezelf. Vervolgens kan je weer door dankzij de stoot cafeïne die er in zit, zonder dat je er hoofdpijn van kan krijgen zoals bij koffie. Wil je ook een keer matcha proberen? Er zijn Kissa proefzakjes te bestellen bij Kenkoshop. Als je geen bamboeklopper hebt, kan je heel goed een elektrische melkopschuimer gebruiken. Het kloppen gaat het beste in een ruime kom. Zonder melk is matcha vrij bitter. Ik drink het met halfvolle koemelk, maar in de meeste recepten zal je rijstemelk zien staan. Probeer zelf maar wat je lekker vindt.
Reactie schrijven

Commentaren: 0