· 

De kledingkast

Er zijn van die momenten waarop je eens goed door je kledingkast gaat om orde op zaken te stellen. Vaak komen er dan kledingstukken boven water waarvan je vergeten was dat je ze had en gaan er stukken weg die je toch nooit draagt. Na je zwangerschap is een goed moment om de boel eens uit te zoeken, omdat je tijdens je zwangerschap bijna een compleet andere garderobe hebt. Ik ben al tijdens mijn zwangerschap een projectje gestart om weer wat meer overzicht te krijgen in de kledingkast. Ik hoop dat deze blog je helpt om ook meer overzicht te krijgen.

 

Wel eens van een 'capsule wardrobe' gehoord? Je maakt dan verschillende deelkledingkasten en legt de rest weg. Je wisselt je 'capsule wardrobe' 2x per jaar (in het voorjaar en het najaar) met 2x een update tussendoor. Het idee van een capsule wardrobe, met een beperkt aantal items, sprak me erg aan omdat je dan in principe al je verschillende kledingstukken met elkaar kan combineren. Handig als er weer eens spuug of melk over je shirt gaat. Ik moet wel zeggen dat het aantal items (meestal maximaal 40) in een capsule wardrobe iets te beperkt is voor de meeste moeders, maar als je verschillende capsule wardrobes maakt voor werk en voor thuis kan je er een heel eind mee komen. De regels bepaal je natuurlijk zelf. 

Ik begon mijn project met het lezen van het boek ‘The Curated Closet’ van Anuschka Rees. Echt een aanrader voor wie eens goed over zijn/haar kledingstijl en shopgedrag wil nadenken. Ik beken wel gelijk dat ik niet alle opdrachten gedaan heb die in het boek worden opgegeven, maar het heeft mij zeker geholpen bij mijn project. 
Een belangrijk onderdeel van het project is het beperken van het aantal kleuren in mijn kast, omdat kleuren vaak ook de reden zijn dat items wel of niet bij elkaar passen. Hier is dan ook een heel hoofdstuk aan gewijd in het boek van Anuschka. Uren ben ik bezig geweest met het samenstellen van een persoonlijk kleurenpalet. Steeds miste ik toch weer bepaalde kleuren en ik ben er ook nog steeds niet helemaal uit. Ik zou graag een keer een persoonlijke kleurenanalyse doen om er achter te komen welke kleuren mij het allerbeste staan. Hoe dan ook, ik heb besloten dat blauw de basis wordt samen met warme aardetinten. In principe koop ik dus alleen nog kleuren die hier goed bij passen. Dit werkt voor mij om meer items te kunnen combineren en het zijn kleuren die me goed staan. 

Mijn doel is om minder te kopen, maar wel beter. Dit sluit mooi aan bij de principes van fair fashion. Deze kleding is wat duurder, maar er komt geen kinderarbeid aan te pas en voor de stof worden meestal gerecyclede materialen gebruikt. De kleding moet van goede kwaliteit zijn, tijdloos en bij je persoonlijke stijl passen. Dan kan je er jaren mee doen ipv een seizoen en is het dus eigenlijk ook niet duurder. Ook hiervan hebben we allemaal wel een voorbeeld in de kast hangen. Een mooi vest wat je al jaren hebt en je destijds best duur vond, maar nog altijd met plezier draagt.

Gelukkig komen er steeds meer plekken waar je duurzame mode vindt. Er zijn organic lijnen bij winkels zoals H&M en Esprit te vinden, of er zijn speciale webshops en winkels als Watmooi, WolfandStorm, PapitaTake it Slow en Brandmission waar je alleen maar duurzame mode vindt. Naar die laatste ben ik heel benieuwd omdat ze naast de webshop een winkel hebben in mijn eigen woonplaats Haarlem. Daar ga ik zeker binnenkort eens rondkijken als ik oppas heb.
Kortom, wil je snel iedere dag een stijlvolle outfit samenstellen en heb je weinig tijd. Een kast vol met kleren, maar je kunt het toch niet helemaal vinden? Ga dan eens het boek 'The Curated Closet' lezen en verdiep je in je eigen stijl en de kleuren die je het beste staan. Koop alleen kleding die bij jou past en niet bij een bepaald idee van wat je zou willen zijn of worden. Zo werkt dat namelijk niet. Ook ik heb dat vaak gedaan, maar dat zijn nooit mijn favoriete items geworden. (Hoge hakken zijn heel elegant, maar ik draag ze bijna nooit.)

Reactie schrijven

Commentaren: 0