· 

Uitgerekende datum

Vandaag is mijn uitgerekende datum, maar de kans is klein dat mijn kindje vandaag nog geboren wordt. Ik heb al een tijdje geen blog meer geschreven, niet omdat ik geen inspiratie had maar meer omdathet er gewoon niet van kwam. De dagen vliegen voorbij, het is lastig om me te concentreren en ‘s avonds ben ik moe. Laat de baby maar komen, het draait nog maar om een ding: de bevalling. Ik wil graag, net als bij Teun, thuis bevallen. In het ziekenhuis bevallen is voor mij is nooit een optie geweest. Veel vrouwengevenaandat zezichveiliger voelen in het ziekenhuis. Als er ingegrepen moet worden dan is alles bij de hand, maar stuur je hier niet juist op aan als dit je redenering is.....? 

Een andere reden is pijnstilling die je in het ziekenhuis kunt krijgen en thuis niet. Je hoort vaak als argument: waarom zou je pijn lijden als het niet nodig is. Dit is erg kort door de bocht omdat de pijn wel degelijk een functie heeft en alle nadelen van een ruggenprik buiten beschouwing blijven. Een ruggenprik werkt wel degelijk door op je kindje. Bovendien komt verder ingrijpen ook vaker voor na een ruggenprik. Het een leidt tot het ander. Als je niet voelt wat je doet kan je ook minder goed persen. Liggend baren is ook de minst gunstige positie, maar met een ruggenprik heb je nog weinig keus. Blijf je thuis dan is een ruggenprik ook geen optie. Er is zeker een moment tijdens de weeënstorm geweest waarop ik dacht, was ik maar naar het ziekenhuis gegaan, dan had ik een ruggenprik kunnen vragen. Achteraf ben ik toch blij dat dat niet zo was en dat ik zelf nog even moest doorzetten. Waarschijnlijk was er ook geen tijd meer voor geweest.

Als je dit van de positieve kant wilt benaderen dan zijn er veel voordelen van een thuisbevalling te noemen. Zo kan je nog even heerlijk onder je eigen douche stappen, naar je eigen wc en het allerbelangrijkste: je eigen bed in. Ook je kindje kan in zijn eigen wiegje, als je hem of haar tenminste los kunt laten. Je kraamhulp is er ook al tijdens de bevalling bij en de kans is groot dat zij ook weer de rest van de week terug komt.  Beval je ‘s nachts dan scheelt het je ook een hoop tijd en dat betekent slaap. Je eerste foto’s van je kindje tonen geen lelijk ziekenhuis bed en kind in plastic bak, maar je eigen vertrouwde slaapkamer. Bovendien hoeft je kindje niet gelijk de maxi cosi en de auto in.

Wat als je thuis zou willen bevallen, maar dat niet mag? Ook voor mijn tweede bevalling is het nog niet zeker dat ik thuis kan blijven. Als mijn kind zich bijvoorbeeld niet op tijd meldt of in het vruchtwater poept dan zal ik toch worden doorgestuurd. Bij mijn vorige zwangerschap was ik hier heel nerveus over onder andere door alle horrorverhalen die je over bevallingen hoort. Ik kan hier nu beter mee omgaan omdat mijn eerste bevalling zo goed is verlopen. Teun kwam uiteindelijk op tijd, had er zin in en het ging snel. Ook het gevreesde scheuren en hechten viel gelukkig erg mee. Als ik voor de veiligheid van mijn kind of voor mezelf toch naar het ziekenhuis moet, dan zal ik heel duidelijk aangeven wat ik wel en niet wil, maar ik ga me er nu niet druk over lopen maken. Ik ben er zelf bij en heb André duidelijke instructies gegeven.

Nu nog afwachten wanneer de baby komt...

Reactie schrijven

Commentaren: 0