· 

Wat kan je wel doen tegen (baby)eczeem?

Wat kan je wel doen tegen (baby)eczeem?

In navolging van mijn vorige blog over onze vakantie in Arcen en Teun zijn eczeem nog een blog speciaal voor alle ouders die een kind hebben met eczeem en wat je wel kan doen voor je kind.

Hieronder mijn tips en adviezen als ervaringsdeskundige.

 

  • Aanleg voor eczeem (en ook astma) zit in de genen en komt door een gevoeliger immuunsysteem. Wat dus erg belangrijk is, is om de weerstand van je kind op peil te houden. Probeer te voorkomen dat je kind ergens een virus of koudje oppikt. Dat is natuurlijk niet zo makkelijk, maar wij hebben inmiddels besloten dat Teun niet meer naar de kinderopvang gaat. Als er een plek is waar kinderen elkaar virussen doorgeven dan is het daar. Dat vraagt om offers en zal niet voor iedereen mogelijk zijn, maar als het kan voorkom je dat je kind iedere week weer wat nieuws opduikt. De huisarts vertelde mij dat alle kinderen uiteindelijk ongeveer net zoveel ziek worden, met andere woorden: ze krijgen dat koudje ooit nog wel, maar dan zijn ze wel ouder en sterker. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je kind voldoende vitamines binnenkrijgt dus geef vitamine D en laat ze voldoende groente en fruit eten.
  • Laat je kind geen synthetische kleding dragen en kleed ze niet te warm aan. Met name tijdens een periode van veel eczeem gaat dit erg broeien en geeft dit meer jeuk. Wij merken vooral dat het autostoeltje een lastige is, omdat de rug dan slecht ventileert. Jas dus uit in de auto en binnen de verwarming niet te hoog. Pas wel op dat je kind niet met te dunne kleding naar buiten gaat, want dan worden ze weer snel verkouden.
  • Gebruik alleen natuurlijke, ongeparfumeerde verzorgingproducten, vrij van parabenen en conserveringsmiddelen. Dit is natuulijk sowieso veel beter, maar is vooral belangrijk voor gevoelige huidjes. Trap niet in marketingverhaaltjes, maar de check de ingrediëntenlijst op de verpakking. Ik gebruikte al heel veel natuurlijke producten, maar ben nu nog kritischer. Een aantal van mijn favoriete babyproducten vind je in een eerdere blog. De Etos badolie die daar nog ergens tussen staat, wordt nu uiteraard niet meer gebruikt, want daar zit parfum in. Hiervoor in de plaats is Balneum extra vettend gekomen op aanraden van de dermatoloog.
  • Ga naar de dermatoloog, want je krijgt hier waardevolle tips en adviezen zoals de badolie hierboven. Het is ook echt niet zo dat ze alleen maar met hormoonzalf aan komen zetten. Zo werd ons eerder honing aangeraden toen Teun een bacterie in zijn eczeem had, wat heel goed werkte. Koop dan wel een goede kwaliteit Manuka honing met hoge waarde, want des te beter werkt het.
  • Houd de huid vet. Wij hebben allerlei eczeem zalf gebruikt, maar vet is vet. Gebruik geen vaseline, want dat stopt de huid dicht. Wat bij ons goed heeft gewerkt zijn de middelen van Graham's en drs Leenarts vette zalf (beide verkrijgbaar bij de Etos). We hebben nu trouwens een recept gekregen van de dermatoloog voor neutrale vette zalf van de apotheek.
  • Ga niet naar het zwembad, want chloor is erg slecht voor de huid. 
  • Twee keer per week in bad is voldoende en gebruik dan alleen Balneum extra vettende badolie. Na het badderen nog een keer in de olie of de vette crème.
  • Hormooncreme is effectief, maar schadelijk bij langdurig gebruik. Ons is aangeraden bij een uitbraak drie dagen te smeren en daarna minstens vier dagen niet. Wat we dan wel kunnen gebruiken is Bepanthen eczeem crème. Ook dit weer op aanraden van de dermatoloog.
  •  Tot slot, eczeem kan ook ontstaan door een voedselallergie waarbij koemelk, kippenei en noten de meest voorkomende zijn. Wij proberen dit nu uit en geven Teun geen koemelk. Zuivel is natuurlijk wel belangrijk voor kleine kinderen, dus ik maak zijn pap 's ochtends met rijstmelk met toegevoegde calcium en vitamines en tussen de middag krijgt Teun een glaasje geitenmelk. In plaats van een toetje maak ik een verse fruithap.

 

Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen. Heb je ook nog andere tips, laat het me dan weten!

Reactie schrijven

Commentaren: 0