· 

Baby astma

Baby astma

Deze week een wat persoonlijkere blog over baby astma. Dit is een van die dingen waar je waarschijnlijk niets van weet tot je het zelf meemaakt met je kind en dan blijkt dat veel ouders dit helaas een keer hebben meegemaakt. Onze zoon heeft er nu twee keer last van gehad en is afgelopen weekend ook in het ziekenhuis opgenomen geweest, omdat zijn medicijnen onvoldoende effect hadden.

 

De eerste keer dat wij dit meemaakten hadden we dan ook geen idee. Teun was verkouden en kreeg het ’s nachts benauwd. Hij had geen hele hoge koorts en we hebben doorgemodderd tot de volgende ochtend. Om 8 uur de huisarts gebeld die gelijk kon vertellen dat het astma was. Veel jonge kinderen hebben hier last van en de meesten groeien eroverheen als ze groter worden en de luchtwegen ruimer zijn. Het ziet er verder hetzelfde uit als de volwassen versie van astma, waar je dus niet meer vanaf komt. We kregen een puffer mee van de apotheek en dit hielp goed. De verkoudheid ging over en daarmee de astma.

 

Totdat Teun vorige week opnieuw zwaar verkouden werd en tegelijkertijd met doorkomende tandjes worstelde. Een week lang was hij verkouden en toen sloeg opnieuw de astma toe. De puffer kwam weer tevoorschijn maar helaas deed dit niets. Hij bleef even benauwd. Op de een of andere manier worden kinderen altijd in het weekend of ’s nachts ziek. Op zondagavond belden we de huisartsenpost en reden we naar het ziekenhuis. Daar konden we even voor middernacht terecht. Nog twee puffen erbij, maar geen effect. Teun’s zuurstofniveau zat zo rond de 90% en dit hoort 98-100% te zijn. Op advies van de kinderarts nog een sessie aan de vernevelaar. Helaas bracht ook dit zijn zuurstof niveau niet omhoog. Dat betekende dat Teun opgenomen moest worden en aan het zuurstof.

 

Opeens ben je die ouder aan het ziekenhuisbedje waar je kind aan de slangetjes ligt. Om het nog erger te maken, er mag maar een ouder blijven ‘slapen’. Mijn man is dus ’s nachts alleen naar huis gereden. Ik lag in eerste instantie in een apart bed op de kamer, maar dat was natuurlijk niets. Dus werd er een groot bed de kamer opgereden waar we samen in konden. Nachtrust krijg je niet, want iedere paar uur moest Teun beluisterd worden en opnieuw aan de vernevelaar.

 

Ik schrijf deze blog niet om jonge ouders bang te maken, maar ik denk dat het goed is om te weten wat je kind kan krijgen en wanneer je in moet grijpen. Bij benauwdheid altijd de dokter bellen of de huisartsenpost. Teun is inmiddels weer lekker thuis en aan het afbouwen met de puffer. We hebben wel onze vakantie naar Dubai geannuleerd. De dokter vond dat dit best kon, maar wij willen het risico niet nemen dat Teun ook daar opgenomen moet worden. Bovendien is de kans dat hij weer een virus oploopt in het vliegtuig alleen maar groter. Zijn longen zijn nou eenmaal niet zo sterk. Ook bij de crèche zet ik mijn vraagtekens. Volgens de huisarts worden kinderen die niet naar de crèche gaan uiteindelijk net zo vaak ziek, maar ze zijn wel wat ouder als ze het krijgen. Hoe ouder Teun is, hoe groter zijn luchtwegen en dus zal ook de kans op astma afnemen. 

 

 

Het waren twee heftige weken. Ik was eerst al met de fiets gevallen toen ik twee andere onoplettende fietsers had moeten ontwijken, waarbij ik mezelf flink bezeerd had. Ik had een hoofdwond en ben met de ambulance thuisgebracht, waarna we naar de eerste hulp moesten omdat ik gehecht moest worden. Een week later zaten we daar dus weer in datzelfde kamertje met een ziek kind. Ondertussen had ik de ene na de andere harde buik van alle stress. Met de baby is gelukkig alles goed en met mij gaat het ook weer wat beter. Dat betekent wel dat ik echt even op de rem moet trappen en goed op mezelf moet letten. Teun is ook weer redelijk opgeknapt en heeft inmiddels ook zijn eerste boventand door. Op naar de volgende blog en die zal hoe dan ook over een leuker onderwerp gaan!

Reactie schrijven

Commentaren: 0